Εξέταση χοληστερίνης
Η χοληστερίνη (ή αλλιώς χοληστερόλη) αποτελεί ένα από τα λιπίδια του αίματος. Δημιουργείται στο το ήπαρ, και οι λειτουργίες της στον οργανισμό είναι πολυάριθμες. Η χοληστερίνη βοηθά στην κατασκευή των μεμβρανών όλων των κυττάρων του οργανισμού, καθώς και των χολικών αλάτων. Συνεισφέρει στην παραγωγή πολλών διαφορετικών ορμονών βιταμίνης D αλλά και χολικών οξέων. Η χοληστερίνη χωρίζεται σε ενδογενής (παράγεται από το σώμα) και εξωγενής (προσλαμβάνεται από τη διατροφή). Μια αιματολογική εξέταση χοληστερίνης υποδεικνύει τα επίπεδα του λιπιδίου αυτού.
Συμπτώματα και αίτια ανεβασμένης χοληστερίνης
Οι ανεβασμένες τιμές χοληστερίνης δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψει ο ασθενής ότι έχει ανεβασμένη χοληστερίνη είναι η πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων.
Στις αιτίες αυξημένης χοληστερίνης περιλαμβάνονται:
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Κάπνισμα
- Διατροφή πλούσια σε κακής ποιότητας λίπη
- Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
- Σακχαρώδης διαβήτης
Δισλιπιδαιμία και εξέταση χοληστερίνης
Ως δισλιπιδαιμία ορίζεται η διαταραχή των λιπιδίων του αίματος. Αυτή προκαλείται τόσο από κληρονομικά αίτια, όσο και από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής του ασθενούς. Τη διαταραχή αυτή μπορεί να την προλάβει, αλλά και να τη διαγνώσει ο ασθενής με την εξέταση χοληστερίνης.
Οι άνθρωποι άνω των 20 ετών οφείλουν να εξετάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους κάθε 5 χρόνια. Η συχνότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται για τους άνδρες μετά τα 35 και τις γυναίκες μετά τα 45. Για την αποτελεσματική εξέταση χοληστερίνης ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία. Οι διατροφικές συνήθειες δεν πρέπει να τροποποιούνται το προηγούμενο βράδυ, εν όψει της εξέτασης χοληστερίνης, από φόβο του ασθενούς για το αποτέλεσμα.
Η εξέταση χοληστερίνης, δηλαδή το λιπιδαιμικό προφιλ, περιλαμβάνει:
- Ολική Χοληστερίνη
- HDL Χοληστερίνη (καλή χοληστερίνη)
- LDL Χοληστερίνη (κακή χοληστερίνη)
- Τριγλυκερίδια
Διαφορές HDL και LDL στην εξέταση χοληστερίνης
Η HDL, γνωστή κι ως «καλή χοληστερίνη» είναι εκείνος ο τύπος που οδηγεί την ολική χοληστερίνη του αίματος στο ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του την απομακρύνει από τον οργανισμό. Οι αυξημένη τιμή HDL χοληστερίνης δρα προστατευτικά στον οργανισμό ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι τιμές της HDL χοληστερίνης κυμαίνονται ως εξής:
- Κάτω από 30 mg/dL, ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- 40-59 mg/dL, η HDL είναι ικανοποιητική.
- Άνω των 60 mg/dL, η HDL είναι ανεβασμένη και παρέχει προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αντιθέτως η LDL, δηλαδή η «κακή χοληστερίνη», είναι εκείνη που επιφέρει όλους τους κινδύνους που διατρέχει ένας ασθενής με «υψηλή χοληστερίνη». Πιο σημαντικός κίνδυνος είναι η εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης. Αυτή η πάθηση δημιουργεί πλάκα στο εσωτερικό των αγγείων, η οποία στενεύει τον αυλό τους και δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος. Σε περίπτωση που ένα κομμάτι αυτής της πλάκας ξεκολλήσει, μπορεί να μεταφερθεί μέσω του αίματος στην καρδιά (έμφραγμα) ή στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο).
Οι τιμές της LDL χοληστερίνης κυμαίνονται ως εξής:
- Κάτω των 100 mg/dL, η LDL είναι πολύ καλή.
- 100-129 mg/dL, η LDL είναι φυσιολογική.
- 130-159 mg/dL, η LDL είναι οριακή.
- 160-189 mg/dL, η LDL είναι υψηλή.
- Άνω των 190 mg/dL, η LDL είναι πολύ υψηλή
Η ολική χοληστερίνη ορίζεται μέσω μιας μαθηματικής πράξης μεταξύ της HDL και LDL. Οι τιμές ορίζονται ως:
- Κάτω των 200 mg/dL είναι ικανοποιητικές.
- Μεταξύ 200 και 220 mg/dL, οι τιμές είναι οριακές και πρέπει να ληφθεί υπόψη το οικογενειακό ιστορικό αλλά και ο προφίλ του ασθενούς.
- Άνω των 240 mg/dL, οι τιμές είναι αυξημένες και ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου.
Τροφές που θα επηρεάσουν την τιμή σε μια εξέταση χοληστερίνης
Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα. Είναι, επίσης, ο κύριος τρόπος εξωγενούς ελέγχου της χοληστερίνης. Ένας ασθενής με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγει:
- Κορεσμένα λίπη, δηλαδή το λίπος του κρέατος, το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκιμικά.
- Τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη, δηλαδή τα αυγά και το έτοιμο, πρόχειρο φαγητό (fast food)
Οι τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης είναι:
- Μονοακόρεστα λιπαρά
- Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά
- Φυτικές ίνες
- Η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί με μέτρο και το πράσινο τσάι.
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εξέταση χοληστερίνης στη Μικροβιακή Πρόληψη, άμεσα και με ασφάλεια!