Σίδηρος
Τι είναι ο σίδηρος;
Ένα ευρέως διαδεδομένο μέταλλο στη φύση, ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία του ανθρώπου. Συμβάλλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα, και αιμοσφαιρίνης, πρωτεΐνη η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε μονάδα του οργανισμού.
Πέραν αυτών, έχει αποδειχθεί ότι ο σίδηρος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, την υπεύθυνη πρωτεΐνη για την καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
Σίδηρος και ανθρώπινο σώμα
Η ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Χαμηλές τιμές σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, αδυναμία, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Υψηλές τιμές οδηγούν σε οξεία δηλητηρίαση, ενώ μεταβολισμός και εσωτερικά όργανα επηρεάζονται αρνητικά.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 8mg για τους άνδρες και 18mg για τις γυναίκες.
Πηγές σιδήρου
Ζωικές:
- Κόκκινο κρέας
- Κοτόπουλο και πουλερικά
- Ψάρια και θαλασσινά
- Αυγά
Φυτικές:
- Μαύρη σοκολάτα
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Όσπρια
- Σπόροι και ξηροί καρποί
- Tofu
- Σπιρουλίνα
Σημειώνεται ότι ο σίδηρος από ζωικές πηγές απορροφάται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό, σε σύγκριση με αυτόν από φυτικές. Άτομα τα οποία ακολουθούν διατροφή πτωχή σε ζωικά παράγωγ, πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά στη σωστή απορρόφηση σιδήρου.
Κλείστε ραντεβού άμεσα στην Μικροβιολογική Πρόληψη για να εξετάσετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας!